Strona główna
Poradnik
Tutaj jesteś

3 kroki do uporządkowanej kuchni

Poradnik Data publikacji - 2 czerwca 2021 Autor - Redakcja OPUSmeble
kuchnia

Kuchnia to miejsce, w którym nieustannie toczy się życie. Przygotowywanie posiłków wiąże się jednak z bałaganem, który jest nieunikniony każdego dnia. Są jednak sposoby, które pomogą nam w uporządkowaniu przestrzeni, w której przemyślanym układzie każdy element powinien mieć swoje miejsce. Przedstawiamy 3 funkcjonalne rozwiązania i proste aranżacje kuchni

Ułożenie sztućców ma znaczenie 

Każdy w domu ma szufladę, w której chowa sztućce i często znajdują się w niej również przybory tj. łopatka, trzepaczka czy chochelka. Utrzymanie w porządku przedmiotów, które są podstawowymi narzędziami jest niezwykle trudne, ponieważ używamy ich nieustannie. Poprzez to powstaje bałagan, który może prowadzić do frustracji i utrudniać sprawne poruszanie się w kuchni. Rozwiązaniem może się okazać organizer, ale nie tradycyjny z podziałem na łyżki, łyżeczki, noże i widelce, ale taki, który również pomieści inne akcesoria. Wkład do szuflady zwykle zawiera wiele przegródek, w których możemy poukładać sztućce i przybory wg określonego schematu, tak aby każde z nich miało swoje określone miejsce. Pozwoli on nam na szybką segregację i sprawne poruszanie się po kuchni, co przyspieszy gotowanie i sprzątanie po nim. 

Jak wypełnić organizer? 

Przede wszystkim powinniśmy poukładać w nim sztućce i akcesoria w taki sposób, który będzie funkcjonalny dla nas. Często przyjmuje się, by przyrządy, których używamy najczęściej znajdowały się z samego przodu, tak aby łatwo było je wyciągnąć. W tyle zostawmy zatem przedmioty, których nie używamy na co dzień np. korkociąg czy tasak. 

Umiar, czyli podstawowy element organizacji 

Wiemy, że kuchnia często jest miejscem, w którym wszystko chcemy mieć pod ręką. Takie podejście jednak może prowadzić do jej przepełnienia, które zakłóca aranżacje. Mała kuchnia w szczególności jest miejscem, w którym nadmiar rzeczy, zupełnie z funkcją kuchni niezwiązanych, może utrudnić jej organizację. 

Warto przyjrzeć się z boku na wszystkie elementy w całym pomieszczeniu. Może znajdują się tam rzeczy, które tylko stanowią ozdobę, a w ich miejsce można by przełożyć przedmioty bardziej potrzebne. Prawdopodobnie trzymamy też tam akcesoria, które “kiedyś się przydadzą”, a tak naprawdę w ogóle ich nie używamy. Po takim szybkim przeglądzie możemy uświadomić sobie, jak wiele elementów w tej kuchni niepotrzebnie zagraca przestrzeń. Pomimo różnorodnych sentymentów warto znaleźć im inne miejsce i oczyścić kuchnię, co nada jej lekkość i tym samym, każde kuchenne akcesorium będzie miało swoje miejsce. 

Wieczny nieporządek, czyli przyprawy 

Na przyprawy zazwyczaj przeznaczamy jedną szufladę lub osobny pojemnik, tak aby były w jednym miejscu i można było je łatwo znaleźć. Ale czy na pewno jest to proste? Większość osób przechowuje przyprawy w oryginalnych papierowych opakowaniach bez większej segregacji. Z tego względu, że zazwyczaj mamy w swojej kuchni wiele ziół i dodatków do słodkich dań, znalezienie odpowiedniej często zajmuje sporo czasu. Tutaj znów warto wspomnieć o organizerze, ale tym razem do przypraw. Przyprawy można uporządkować na rozmaite sposoby. Jednym z nich, chyba najpopularniejszym, jest przesypanie ich do podpisanych pojemniczków. Jeśli jednak nie mamy na tyle miejsca, warto postawić na same spinacze z nazwami, którymi można spiąć opakowanie od góry w taki sposób, aby widoczna była nazwa poszczególnych ziół. Jest to również mniej kosztowna opcja. Specjalne organizery możemy kupić nie tylko do sztućców czy przypraw, ale również do przykrywek, talerzy czy szklanek. 

Redakcja OPUSmeble

Dzielimy się z Wami najnowszymi trendami, recenzjami produktów i projektami DIY, które mogą całkowicie odmienić Wasze mieszkania i ogrody. Zapraszamy do lektury i inspiracji na OpusMeble.pl – tam, gdzie design spotyka się z praktycznością.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?